21/6/15

Έπεσε η αυλαία στην 19η Έκθεση γελοιογραφίας στο Λαφύστι

Για 19η χρονιά συνεχίζεται στο Λαφύστι το ταξίδι στην σάτιρα μέσα από τις δημιουργίες των γελοιογράφων που συμμετέχουν στην έκθεση γελοιογραφίας που φέτος περιελάμβανε ειδικό αφιέρωμα στον αείμνηστο Ηλία Σκουλά που ανήκε στους μεγάλους σατυρικούς της δημοσιογραφίας ο οποίος απεβίωσε το Νοέμβριο του 2014 σε ηλικία 87 ετών.


Η ενηλικιωμένη πλέον 19η έκθεση Γελοιογραφίας του Λαφυστίου με κυρίως υπαίτιο τον ντόπιο γελοιογράφο Γιάννη Γερούλια που εργάζεται ακούραστα για τον σκοπό αυτό αποτελεί συνδιοργάνωση του Δήμου Λεβαδέων, της Τοπικής Κοινότητας και του Μορφωτικού Σύλλογο Λαφυστίου άνοιξε τις πύλες της το Σάββατο στο Πνευματικό Κέντρο παρουσία εκπροσώπων των τοπικών αρχών, φορέων συλλόγων και πολιτών.
Τιμώμενοι γελοιογράφοι ήταν οι γνωστοί και εξαίρετοι δημιουργοί ήταν ο Τάσος Αναστασίου και ο Βαγγέλης Χερουβείμ, της εφημερίδας “Αυγή” στους οποίους απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες.

«Η γελοιογραφία αποτελεί αυτό το θαυμάσιο μέσο των ανθρώπων, κυρίως της δημοσιογραφίας, με το οποίο αναδεικνύουν, σχολιάζουν και καυτηριάζουν με άμεσο τρόπο τα πιο σημαντικά κοινωνικά, οικονομικά και πολιτικά θέματα της επικαιρότητας και δίνουν ερεθίσματα για στοχασμό. Οι γελοιογράφοι με την καυστική τους πένα στέλνουν μηνύματα που αφυπνίζουν την κοινωνία και αποκαλύπτουν την υποκρισία κάθε είδους εξουσίας, πολιτικής, οικονομικής ή και θρησκευτικής», σημείωσε η Δήμαρχος Λεβαδέων Γιώτα Πούλου και πρόσθεσε: «Η κριτική των γελοιογράφων πολλές φορές είναι ιδιαίτερα αιχμηρή, αλλά η ελευθερία της έκφρασης είναι αδιαπραγμάτευτη αξία της Δημοκρατίας. Η πρόσφατη δολοφονία των γελοιογράφων στο περιοδικό Charlie Hebdo, μας θυμίζει με τραγικό τρόπο την ανάγκη να προστατευθεί με αποφασιστικότητα το δικαίωμα της δημιουργίας».


Καταλήγοντας η κ. Πούλου αφού ευχαρίστησε όλους εκείνους που έχουν αγκαλιάσει και στηρίζουν τόσα χρόνια την προσπάθεια αυτή και ιδιαίτερα τον οργανωτή της, Γιάννη Γερούλια τόνισε πως η έκθεση γελοιογραφίας στο Λαφύστι έχει γίνει πολιτιστικός θεσμός στο πλαίσιο του Δήμου Λεβαδέων και της ευρύτερης περιοχής και υποσχέθηκε για το 2016 μια ενισχυμένη και αναβαθμισμένη στην 20η Έκθεση Γελοιογραφίας Λαφυστίου.

Στην ανάγκη αναβάθμισης της έκθεσης αναφέρθηκαν αρκετοί γελοιογράφοι μεταξύ των οποίων και ο «παλαίμαχος» Θανάσης Τσιμπ(ερδώνης) γνωστός σκιτσογράφος και λάτρης της Λιβαδειάς ενώ για μια ακόμα χρονιά συμμετείχε με έργα του και ο εξ΄ Αλιάρτου Sou Lee γνωστός και ως Σούλης Παπαλαμπρόπουλος.

Το ραντεβού ανανεώθηκε για την επόμενη έκθεση με τον Γ. Γερούλια (που εκτός από το πενάκι του χειρίζεται άριστα και το χιούμορ) να έχει πλέον στην φαρέτρα του και την δέσμευση της Δημάρχου Γ. Πούλου για μια ακόμα καλύτερη διοργάνωση.
 Κείμενο και εικόνες, πηγή: viotianet

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου