27/7/11

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η Τέχνη μέσα από τον πολιτιστικό διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που διεξήγαγε η Γενική Γραμματεία Ευρωπα'ι'κής Ένωσης, προκειμένου να συμβάλλει στην συνεργασία των δύο λαών για την κοινωνία των πολιτών, ξεκίνησε στίς αρχές Ιουλίου και έληξε πρίν λίγες ημέρες στην Τουρκία. Θα επαναληφθεί ο ''διάλογος'' Τέχνη και Πολιτισμός, τον Σεπτέμβριο στην Αθήνα και το Νοέμβριο -μετά την τελική επιλογή έργων- θα πραγματοποιηθεί η Μεγάλη Έκθεση στην Άγκυρα.
Είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπα'ι'κής Ένωσης σε συνεργασία με την Τουρκία και την Ελλάδα. Μία πρόσκληση Πολιτισμού τεσσάρων Ελλήνων και οκτώ Τούρκων, σημαντικών καλλιτεχνών, μία επίσημη συνάντηση στην Άγκυρα.
Μία συνδιοργάνωση μεγάλης καλλιτεχνικής και εθνικής σημασίας με στόχο την σύσφιξη των σχέσεων των δύο λαών. Μία σειρά πολιτιστικά γεγονότα με εκπαιδευτικό χαρακτήρα. Θέμα - Ελληνο-Τουρκική γειτονία.
Σε μια εποχή που φοβερές ανατροπές επιφέρουν άκρατη βία, άθλιες κοινωνικές συνθήκες, ακρωτηριασμό της ανθρώπινης ελευθερίας και αξιοπρέπειας, η εξουσία λειτουργεί σαν κυμματοθραύστης των αντιδράσεων, μέσα από την τέχνη πρέπει να προβάλλεται η ελεύθερη σκέψη των δημιουργών, που με θάρρος διαμαρτύρονται, καταγγέλουν δημόσια, όσα άλλοι δεν τολμούν να εκφράσουν..
Ο Κ. NEZIH DANYAL, Πρόεδρος στο Ίδρυμα KARIKATUR VAKFI, προ'ί'στατο όλων των εκδηλώσεων ήταν άψογος οικοδεσπότης μαζί με την σύζυγό του Κ. ΗΟULIA. Υπήρξε 'αριστη συνεργασία με τον Κ. Γιάννη Γερούλια Πρόεδρο του Σ.Φ.ΓΕΛ. [Σύλλογος φίλων γελοιογραφίας.]
Μεσα σε ένα κλίμα υπέροχης φιλοξενίας και ανθρώπινης ζεστασιάς, το Πρόγραμμα που τηρήθηκε με απόλυτη συνέπεια, περιελάμβανε μεταξύ άλλων.
Δημιουργία έργων των καλλιτεχνών ενώπιον Επιτροπής, στο Ιδρυμα Τέχνης, Σκίτσου, Γελοιογραφίας [KARIKATUR VAKFI] και στο Επιμελητήριο Πολιτικών Μηχανικών. .[TMMOB INSAAT MUHENDISLERI ODASI.]
Αξιολόγηση -επιλογή έργων απο Επιτροπή.
Συνέντευξη Τύπου - δημοσιογράφοι απο τα Κρατικά κυρίως Μ.Μ.Ε.
[Κάλυψη οπό T.V., πρωτοσέλλιδες αναφορές π.χ. Hurriyet, SABAH, ANKARA, κ.ά.]
Απονομή τιμητικής Πλακέτας σε κάθε συμμετέχοντα καλλιτέχνη.
Ημερίδα για την αποστολή της Τέχνης, του Σκίστου, της Γελοιογραφίας .
Θεωρία και σχέδιο σε μαθητές σε Σχολείο της Άγκυρας, [Μ.E.B. ANKARA VALILIGI ANITTERE ILKOGRETIM OKULU], ζωγραφική καλλιτεχνών με μαθητές.
Το σκίτσο και η γελοιογραφία είναι εκτός των άλλων, μία καταλυτική παρέμβαση στα κοινωνικά και πολιτικά δρώμενα. Γίνεται η έκφραση του πολίτη, ο σαρκασμός του σε ότι τον απασχολεί , τον καταδυναστεύει. Η πολιτική γελοιογραφία αποτελεί μία μορφή κοινωνικού και πολιτικού ελέγχου που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της Δημοκρατίας.
Η Τέχνη έχει αποδείξει διαχρονικά ότι δεν συμβιβάζεται με την κάθε μορφή εξουσίας αλλά ούτε και με την κοινή αντίληψη, εκφράζει την κοινωνική αντίσταση, δεν έχει σύνορα, ακτινοβολεί μεγαλειώδης, πορεύεται και κυριαρχεί μέσα από τίς βαθιές πνοές της αιωνιότητας..
Συμμετέχοντες καλλιτέχνες [Με αλφαβητική σειρά]
ΕΛΛΑΔΑ
Γιάννης Γερούλιας
Σοφία Μητράκη
Αντώνης Πάσσαρης
Νίκος Τριανταφύλλου
ΤΟΥΡΚΙΑ
ERCAN AKYOL
ΝEZIH DANYAL
KAMIL MASARAGI
TAN ORAL
IZEL ROZENTAL
MUHAMMET SENGOZ
ERCAN SERT
NUMAN SEVEN

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου