26/1/10

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΜΙΚΣ

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΜΙΚΣ «ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ»

«Ξένοι στην Ίδια Πόλη»

Το Ποντίκι, θέλοντας να συνδράμει τους δημιουργούς που προσπαθούν να μετουσιώσουν σε τέχνη τα όνειρα και τις ανησυχίες τους μέσω των κόμικς, διοργανώνει μεγάλο Διαγωνισμό Κόμικς . Όσοι επιθυμείτε να συμμετέχετε, διαβάστε προσεκτικά τους όρους συμμετοχής:

ΘΕΜΑ: Το γενικό Θέμα του Διαγωνισμού είναι «Ξένοι στην ίδια Πόλη» παρακινώντας τους δημιουργούς να ασχοληθούν με τους ανθρώπους άλλου χρώματος, άλλης φυλής, άλλης θρησκείας, τους μετανάστες που ζουν δίπλα μας και προσπαθούν να επιβιώσουν με αξιοπρέπεια, παρά τα εμπόδια που θέτει η απάθειά μας. Αλλά και με τον τρόπο που συνυπάρχουμε, ξένοι και …ιθαγενείς!

Από τον Διαγωνισμό δεν αποκλείονται ιστορίες με ελεύθερο θέμα. Επίσης, είναι επιθυμητή και θα επιδιωχθεί η συμμετοχή νεότερων αλλά και μεγαλύτερων δημιουργών, ερασιτεχνών και επαγγελματιών καθώς θέλουμε να τους παρακινήσουμε όλους ανεξαιρέτως να ασχοληθούν με την υπέροχη τέχνη των κόμικς και ιδιαίτερα με ένα θέμα που μας αφορά όλους! Τα κόμικς θα πρέπει να είναι ασπρόμαυρα ή σε τόνους του γκρι.

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ

1 ) Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν στον διαγωνισμό κόμικς του «Π» , πρέπει να αποστείλουν τα έργα τους όπως περιγράφεται στους «Όρους Υποβολής έργων», το αργότερο μέχρι την Παρασκευή 16 Απριλίου 2010 στην εφημερίδα «Το Ποντίκι», με την ένδειξη «Για τον Διαγωνισμό Κόμικς».

2) Τα έργα θα αξιολογηθούν από επταμελή κριτική επιτροπή. Τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού θα ανακοινωθούν στο «Π» το αμέσως επόμενο διάστημα, μετά τη λήξη της προθεσμίας αποστολής των έργων όπως επίσης και στην ιστοσελίδα της εφημερίδας www.topontiki.gr

3) Όλα τα κόμικς που θα επιλεγούν στον διαγωνισμό, θα παρουσιαστούν σε ειδική έκθεση που θα διοργανώσει το «Π» . Στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης, θα γίνει και η απονομή των βραβείων και των διακρίσεων.

4) Τα κόμικς που θα βραβευτούν και θα διακριθούν , θα δημοσιευτούν σε άλμπουμ που θα συνοδεύει το «Π».

ΒΡΑΒΕΙΑ

1ο Βραβείο: Μια τριετής υποτροφία στο τμήμα κόμικς της Σχολής Ορνεράκη** αξίας 15.000 Ευρώ και 2.000 Ευρώ. *

2ο Βραβείο: Μια υποτροφία μονοετούς φοίτησης στο τμήμα τεχνικών σκίτσου της Σχολής Ορνεράκη** και 1500 Ευρώ.

3ο Βραβείο: Μια υποτροφία για το Ά εξάμηνο στο τμήμα τεχνικών σκίτσου της Σχολής Ορνεράκη ** και 1000 Ευρώ.

Έπαινοι – Διακρίσεις: Σε συμμετοχές που ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους σε διάφορους τομείς (π.χ. σχέδιο, σενάριο, πρωτοτυπία, ιδέα, νεαρή ηλικία δημιουργού κλπ) και δεν περιλαμβάνονται στα 3 πρώτα βραβεία θα απονεμηθούν έπαινοι και διακρίσεις που συνοδεύονται από σειρές βιβλίων κόμικς γνωστών εκδοτικών .

(* Διευκρινίζεται ότι το 1ο Βραβείο θα απονεμηθεί αποκλειστικά σε συμμετοχή που αφορά στο θέμα Ξένοι στην Ίδια Πόλη ενώ για όλα τα υπόλοιπα βραβεία και τους επαίνους – διακρίσεις, μπορούν να συμμετέχουν έργα που αφορούν το θέμα «Ξένοι στην Ίδια Πόλη» και το Ελεύθερο Θέμα.

** Εάν κάποιος από τους βραβευθέντες φοιτά ήδη στη Σχολή Ορνεράκη ή είναι απόφοιτός της, εξαιρείται από την απονομή των υποτροφιών, οι οποίες θα απονεμηθούν στο αμέσως επόμενο αξιολογικά έργο, αλλά μπορεί να συμμετέχει κανονικά στα υπόλοιπα βραβεία.)

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ

1. Απόστολος Δοξιάδης (συγγραφέας, σεναριογράφος)

2. Αβραάμ Κάουα (συγγραφέας, Λέκτορας Πανεπιστημίου Αιγαίου).

3.Σταμάτης Κραουνάκης ( μουσικός, συνθέτης)

4.Αλέκος Παπαδάτος (Animator/ Δημιουργός Κόμικς)

5.Τάσος Παυλόπουλος (Εικαστικός)

6.Εύη Σαμπανίκου ( Ιστορικός Τέχνης, Επίκουρος Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου).

7. Παύλος Τσίμας (Δημοσιογράφος)

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ - ΟΡΓΑΝΩΣΗ

Wannadoo

Γιάννης Κουκουλάς (δημοσιογράφος)

Soloup (σκιτσογράφος)

ΟΡΟΙ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΡΓΩΝ

1. Οι συμμετοχές πρέπει να πληρούν τις εξής προϋποθέσεις:

-Τα σκίτσα να είναι ασπρόμαυρα .

- Να αποτελούνται από 2 έως 8 σελίδες κόμικς στις οποίες θα αναπτύσσεται μια ολοκληρωμένη ιστορία με οποιαδήποτε τεχνική.

- Οι σελίδες πρέπει να είναι μεγέθους Α4 ή Α3, όρθιου σχήματος. Στην πίσω όψη κάθε σελίδας πρέπει να αναγράφονται τα εξής στοιχεία του διαγωνιζόμενου: Όνομα, επώνυμο, (ψευδώνυμο αν υπάρχει) διεύθυνση, τηλέφωνο επικοινωνίας και e-mail.

- Τα έργα πρέπει να κατατεθούν εκτός από την έντυπη και σε ψηφιακή μορφή, δηλαδή ο κάθε διαγωνιζόμενος, στο φάκελο συμμετοχής που θα αποστείλει πρέπει να επισυνάψει και CD. Τα αρχεία πρέπει να είναι σε μορφή JPEG και σε ανάλυση 300 dpi.

2.Κατά προτίμηση τα έργα καλό θα είναι να σχετίζονται με το προτεινόμενο θέμα αλλά δεν θ’ αποκλειστούν και ιστορίες με ελεύθερο θέμα. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να αποστείλει μέχρι 2 συμμετοχές, δηλαδή μέχρι 2 ολοκληρωμένες ιστορίες για την κάθε μία εκ των οποίων ισχύουν ξεχωριστά οι προϋποθέσεις της προηγούμενης παραγράφου. Κάθε έργο θα κριθεί ξεχωριστά και ανεξάρτητα. Δεν μπορεί, όμως, να βραβευτεί το ίδιο πρόσωπο για περισσότερες από μια συμμετοχές του.

3. Κάθε έργο πρέπει να είναι πρωτότυπο, δηλαδή να μην αποτελεί αντιγραφή ή παραλλαγή έργου άλλου δημιουργού. Η επιτροπή θα κρίνει και θα αποφασίσει για τη γνησιότητα κάθε έργου λαμβάνοντας ως δεδομένη την καλή πίστη των συμμετεχόντων. Κάθε διαγωνιζόμενος θα πρέπει να αποστείλει στο φάκελο συμμετοχής του και υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα αναγράφει ότι: «Δηλώνω υπεύθυνα ότι το έργο που καταθέτω είναι πρωτότυπο και αποκλειστικά προσωπική μου δημιουργία».

4. Στην περίπτωση που για τη δημιουργία του έργου έχουν συνεργαστεί περισσότεροι από ένας καλλιτέχνες, πρέπει να αναγράφεται σαφώς και να δηλώνεται σε κάθε σελίδα ξεχωριστά. Σ’ αυτήν την περίπτωση, κάθε συνεργαζόμενος θα πρέπει να αποστείλει ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση στον ίδιο φάκελο.

5. Ειδικότερα για την περίπτωση του σεναρίου, εάν ανήκει σε διαφορετικό από τον σχεδιαστή πρόσωπο, πρέπει να αναγράφεται ρητά. Η συμμετοχή τότε θεωρείται κοινή, κάθε συνεργαζόμενος πρέπει να αποστείλει ξεχωριστή υπεύθυνη δήλωση και να αναγράφονται τα στοιχεία και των δυο συνεργαζόμενων, σχεδιαστή και σεναριογράφου. Σε περίπτωση βράβευσης έργου που είναι αποτέλεσμα συνεργασίας, το βραβείο είναι ένα και όχι όσα τα πρόσωπα που συνεργάστηκαν. Επαφίεται σε αυτά να το διαχειριστούν.

6. Επιτρέπεται ως σενάριο να χρησιμοποιηθεί οποιοδήποτε λογοτεχνικό ή άλλο έργο π.χ. τραγούδι, ποίημα, παραμύθι, μύθος, μυθιστόρημα κλπ αλλά αυτό θα πρέπει να αναγράφεται ρητά στη συμμετοχή.

7. Κάθε διαγωνιζόμενος, με την αποστολή του έργου του, παραχωρεί στην εφημερίδα ΠΟΝΤΙΚΙ το δικαίωμα έκδοσης, έκθεσης, παρουσίασης ή οποιασδήποτε άλλης χρήσης, έντυπης ή ηλεκτρονικής, μέρους ή του συνόλου του έργου του για την προβολή του διαγωνισμού και της έκθεσης. Το ΠΟΝΤΙΚΙ δεσμεύεται ότι σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύει να οικειοποιηθεί και να εκμεταλλευτεί έργα τέχνης. Αντιθέτως θα προσπαθήσει να τα προβάλλει όσο καλύτερα και με όποιον τρόπο μπορεί. Σε κάθε περίπτωση, θα αναφέρει πάντα τα ονόματα των δημιουργών του κάθε έργου.

8. Στην υπεύθυνη δήλωση που θα αποστείλει κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να αναγράφει εκτός από όσα προαναφέρθηκαν και το εξής: «Δηλώνω ότι δέχομαι πλήρως και ανεπιφύλακτα τους όρους συμμετοχής στο Διαγωνισμό».

9. Στο φάκελο αποστολής πρέπει να περιέχεται φωτοτυπία και των δυο όψεων της αστυνομικής ταυτότητας του συμμετέχοντα.

10.Οι συμμετοχές με τα έργα, το CD, την υπεύθυνη δήλωση και την φωτοτυπία της ταυτότητας πρέπει να αποσταλούν μέχρι τις 16 Απριλίου 2010 στο «Ποντίκι», Ναυαρίνου 40, ΤΚ 152,32 Χαλάνδρι. Ο φάκελος αποστολής πρέπει να αναγράφει το όνομα, το επίθετο και τη διεύθυνση του διαγωνιζόμενου καθώς και την επισήμανση: «Για το Διαγωνισμό Κόμικς».

11. Ως ημερομηνία υποβολής θεωρείται η ημερομηνία αποστολής όπως αποδεικνύεται από τη σφραγίδα του ταχυδρομείου ή της εταιρίας μεταφοράς που θα παραδώσει στο ΠΟΝΤΙΚΙ το φάκελο.

12. Το ΠΟΝΤΙΚΙ δεσμεύεται για την επιστροφή των έργων στους δημιουργούς τους σε εύλογο χρονικό διάστημα μετά τη λήξη του Διαγωνισμού.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου